Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Όταν οι σοβάδες πέφτουνε…

Σοβάδες πέσανε στο κεφάλι μαθητού. Οι προβολείς της δημοσιότητας σήμερα στο σχολικό κτήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, όπου συνέβη το γεγονός. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, τεχνικές υπηρεσίες στο πόδι…
Ποιος φταίει; Η Νομαρχία, ο Δήμος; Ψάχνουμε να βρούμε φταίχτες. Μα στο τέλος θα αφήσουμε έξω τους πραγματικούς ενόχους.
Και ποίοι αλήθεια είναι αυτοί, ο καθείς μας θα αναρωτηθεί.
Σε μια εποχή που η Υπουργός Παιδείας μιλά για το ψηφιακό σχολείο, για τους διαδραστικούς πίνακες και για τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της παιδείας, έρχονται κάποιοι σοβάδες να χαλάσουνε το περιτύλιγμα και να δείξουν τη γύμνια και την κατάντια του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Κι αλήθεια πώς τα φέρε η τύχη στο σχολικό κτήριο που επισκέφτηκε η Υπουργός, όταν βρέθηκε στο Βόλο, να πέφτουνε σοβάδες στα κεφάλια μαθητών και να απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.
Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, σήμερα στο χώρο συστεγάζονται το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 2ο ΕΠΑΛ, το 1ο ΣΕΚ και Σχολείο Ειδικής Αγωγής, μιλούν για ένα σχολικό κτήριο με σωρεία κτηριακών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν λίγο χρόνο μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων. Το πρώτο και κύριο πρόβλημα ήταν η οροφή που έμπαζε νερά. Έγιναν έργα, δαπανήθηκαν χρήματα για να εξαλειφθούν οι κακοτεχνίες. Μα και πάλι βρισκόμαστε στο σημείο να πέφτουνε σοβάδες και όταν βρέχει να μπαίνουνε κουβάδες για να μην πλημμυρίζουν διάδρομοι και γραφεία.
Αλήθεια ο μηχανικός, ο εργολάβος, η κατασκευαστική που παρέδωσαν ένα σχολικό κτήριο με «προίκα» τις κακοτεχνίες, βρέθηκαν ποτέ στο σκαμνί του κατηγορουμένου;
Ντρέπομαι ως πολίτης, θλίβομαι ως εκπαιδευτικός, οργίζομαι ως γονιός γιατί θα μπορούσαν να συμβούν τα χειρότερα…
Ας αφήσει η Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης τα μεγαλόπνοα σχέδια επί χάρτου και ας δει τα απλά και καθημερινά προβλήματα της σχολικής κοινότητας. Χρειαζόμαστε ασφαλή κτήρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Θέλουμε οι καθηγητές να γνωρίζουν από το καλοκαίρι σε ποιο σχολείο θα βρίσκονται. Τα βιβλία να ‘ναι στα χέρια των μαθητών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Απαιτούμε χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Σε τελική ανάλυση απαιτούμε τα αυτονόητα, για αυτά που μιλούσαν οι εκπρόσωποι της πολιτείας την ημέρα του αγιασμού…

Τσιμπλούλης Γεράσιμος
Δάσκαλος-πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας
Επιστολή που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες "Θεσσαλία" & "Ταχυδρόμος" στις 25-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: