Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Λαογραφικό Μουσείο Μακρινίτσας-Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2010


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών". Φέτος ο εορτασμός έχει ως θέμα «Μουσεία για την αρμονική συνύπαρξη». Τα μουσεία στον 21ο αιώνα δραστηριοποιούνται σε έναν κόσμο σημαντικών αλλαγών και ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και το περιβάλλον. Ένας από τους βασικούς τους στόχους είναι η προστασία της πολυπολιτισμικότητας και της βιο-ποικιλότητας που αποτελούν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Κατά τον εορτασμό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις μορφές της πολιτιστικής κληρονομιάς: υλική, άυλη, πολιτιστική και φυσική.
Η Κοινότητα Μακρινίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, η Ελληνική Μέριμνα Βόλου και η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Άρσις - Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο από κοινού συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και προγραμματίζουν εκδηλώσεις από 11 Μαΐου έως και 23 Μαΐου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
 Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για νήπια και μαθητές δημοτικού στο Λαογραφικό Μουσείο Μακρινίτσας με τον τίτλο«Ανακαλύπτουμε τεκμήρια άλλων πολιτισμών» - «Ελάτε να γνωρίσετε τη χώρα μου (Αφγανιστάν, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία κ.α)
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 20 Μαΐου με μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Μακρινίτσας, Πορταριάς και Άλλης Μεριάς (δέκα και μισή με μία το μεσημέρι).
 Εκδήλωση για το ευρύ κοινό την Κυριακή 23 Μαΐου με τον τίτλο «Γεύσεις από τη χώρα μου». Στους επισκέπτες θα προσφερθεί φαγητό που θα έχει ετοιμαστεί από τα παιδιά του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο.
Ομάδα σχεδιασμού-υλοποίησης δράσεων:
ΚΠΕ Μακρινίτσας: Μακέλη Ματούλα, Παρδαλίδης Θεολόγος, Τσιμπλούλης Γεράσιμος
Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "Άρσις": Μινέτος Μίλτος, Μπρισμπέου Ελένη
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε!

1 σχόλιο:

Matziris Kostas - δάσκαλος είπε...

Ως υποστηρικτής του σεβασμού της πολυπολιτισμικότητας βρίσκω αξιέπαινη την πρωτοβουλία κι αν μπορέσω κι είμαι εδώ θα σας επισκεφθώ!!Καλό μεσημέρι , Γεράσιμε!!