Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Οι εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια των δασκάλων


 

Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιλέξουν εκείνους τους συναδέλφους που θα τους εκπροσωπούν στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων σε αυτά αποτελεί μια κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος που αντιπαλεύει τις τυχόν αυθαιρεσίες της διοίκησης. Οι αιρετοί καλούνται να υπηρετήσουν με διαφάνεια, ισονομία, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

Οι ανακοινώσεις των υποψηφίων που κυκλοφόρησαν στα σχολειά, ήρθαν να επιβεβαιώσουν το ρόλο των αιρετών αλλά και να αναδείξουν τα κακώς κείμενα πίσω από τα λόγια τα ωραία.

Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα « Η εκπροσώπηση των εργαζομένων στα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν προάγει τους δημοκρατικούς θεσμούς, εμπνέει αίσθημα ασφάλειας εφαρμογής των νόμων και απονομής δικαιοσύνης. Οι αιρετοί εκπρόσωποί μας είναι προσηλωμένοι στους στόχους του συνδικαλιστικού μας κινήματος και στέλνουν το μήνυμα, ότι τα συνδικάτα είναι θεσμοί διεκδίκησης, πάλης και αλληλεγγύης.»

«Μια καινούρια αρχή από μια ομάδα εκπαιδευτικών της Α΄ /θμιας Εκπ/σης που βλέποντας τόσα χρόνια όλα αυτά που συμβαίνουν στο συνδικαλιστικό μας κίνημα αποφάσισε να αποτελέσει έναν πυρήνα και να παρουσιάσει μία πρόταση διαφορετική, μια πρόταση ρεαλιστική, μακριά από στυγνές, άχρωμες κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις. Είμαστε μάχιμοι άνθρωποι στο χώρο της εκπαίδευσης, που ο καθένας έχει τις δικές του ξεκάθαρες ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις χωρίς να είμαστε όμως προέκταση κανενός κομματικού φορέα.»

Κάθε ανάγνωση έχει και τις ερμηνείες της και ας μου επιτραπεί να καταθέσω την προσωπική μου ανάγνωση που οδηγεί και σε ορισμένα συμπεράσματα:

1)      Η εκάστοτε διοίκηση αυθαιρετεί και επομένως χρειάζονται εκπρόσωποι των εργαζομένων για να την ελέγχει.

2)      Το συνδικαλιστικό κίνημα αποτελεί προέκταση κομματικών φορέων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέρα από τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις, τι κάνει ο καθένας μας; Θα συνεχίσουμε να επιβραβεύουμε πρακτικές του παρελθόντος; Θα παραμείνουμε απλοί θεατές ενός έργου «μικρογραφίας» του πολιτικού μας συστήματος; Θα επιλέξουμε άτομα που εναγκαλίζονται με τη διοίκηση και το αξίωμα του αιρετού γίνεται εφαλτήριο των προσωπικών τους φιλοδοξιών; Θα συνεχίσουμε να είμαστε δέσμιοι δικτύων ανταλλαγής, όπου εγώ σε ψηφίζω κι εσύ με βολεύεις;

Ας σκεφτούμε καλά πριν αποφασίσουμε. Ας επιλέξουμε τους καλύτερους. Στα λόγια όλοι είναι καλοί… στην πράξη είναι η διαφορά. 

Σημείωση: Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Θεσσαλία" την Κυριακή 7/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: