Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικο παραμύθι από την «Κόκκινη Κλωστή - Χρώματα και Μουσική»


Η Δημοτική Ενότητα Ν. Ιωνίας Βόλου για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνει ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και συνεργάζεται με την μουσικοεικαστική ομάδα αφήγησης παραμυθιών και ιστοριών, την  «Κόκκινη Κλωστή - Χρώματα και Μουσική».

Τον Ιούνιο του 2010 στο 8ο Νηπιαγωγείο της Ν. Ιωνίας Βόλου, στη γιορτή λήξης συναντιούνται η Αφήγηση, η Ζωγραφική και η Μουσική για να παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους με παρέα το φως του φεγγαριού ένα παραμύθι….

Ήταν η αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ της ζωγράφου Αγγελικής Κούρκουλου, του μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Μπερλή και του δασκάλου Γεράσιμου Τσιμπλούλη.
Τα Χριστούγεννα του 2011 στο Ορφανοτροφείο του Βόλου και στο σχολείο της Ιωλκού παρουσιάστηκε το παραμύθι « Ο Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη».
Το Μάιο του 2012 είχε σειρά μια ιστορία με την Αργώ να παρουσιαστεί στο συνέδριο του bookcrossing στην αίθουσα Αχίλλειον.

Στις 16 Οκτωβρίου 2012, η ομάδα παίρνει το όνομά της «Κόκκινη Κλωστή - Χρώματα και Μουσική».

Στις 8 Δεκεμβρίου 2012 στον Πολυχώρο Φουντούλη παρουσιάζεται  το παραμύθι του Κώστα Μάγου «Το μακρύ ταξίδι του Αιμίλιου». Το ίδιο παραμύθι θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας στις 28 Δεκεμβρίου και στις 9 Φεβρουαρίου 2013 σε εκδήλωση του Ορφανοτροφείου.

Φέτος η Κόκκινη Κλωστή Χρώματα και Μουσική επέλεξε να παρουσιάσει το παραμύθι της Αθηνάς Μπασιούκα «Ο Κοκκινούλης, ο καλός καλικάντζαρος».
Ποιος είναι όμως ο Κοκκινούλης; Είναι ένας καλικάντζαρος που αποφάσισε να γίνει καλός! Καλικάντζαρος και καλός, γίνεται; Γίνεται! Ο Κοκκινούλης με αφορμή ένα περιστατικό που τον στεναχώρησε, το σκάει από το Σκουληκοχώρι και πηγαίνει κρυφά στο χωριό του Άη Βασίλη, έχοντας ως μοναδικό σκοπό της ζωής του πλέον, να προσφέρει χαρά στα παιδιά. Εκεί, όμως, γίνεται αντιληπτός από τα ξωτικά τα οποία πανικοβάλλονται και θέλουν να τον διώξουν. Τη λύση θα την δώσει ο αγαπημένος άγιος, ο οποίος με την σοφία και την σύνεση που τον διακρίνει, θα φέρει και πάλι την ηρεμία στο χωριό!

 Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας. Το ιδιαίτερο της φετινής παρουσίασης είναι πως θα ακουστούν και οι συνέχειες που έδωσαν στο παραμύθι οι μικροί συγγραφείς-μαθητές της Γ2 τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου.
Αφήγηση: Γεράσιμος Τσιμπλούλης, Ζωγραφική: Αγγελική Κούρκουλου & Μουσική: Παναγιώτης Μπερλής

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Μπορεί όμως ο καθένας να φέρει ένα σαπούνι ή άλλο είδος ατομικής καθαριότητας για να προσφερθούν στο Κατάστημα Κράτησης Νέων ή να ρίξει κάτι για τον κουμπαρά του Ορφανοτροφείου.

 

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Εκδηλώσεις στο Ορφανοτροφείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού
Στις 11 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξαρτήτου χρώματος, γλώσσας, θρησκείας γιορτάζουν.
Το Ορφανοτροφείο Βόλου σε συνεργασία με τον δάσκαλο Τσιμπλούλη Γεράσιμο, τοπικό Σύμβουλο Ν. Ιωνίας, ετοίμασαν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο χώρο αλλά και για το ευρύ κοινό της πόλης μας.
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ θα γίνει παρουσίαση της μουσειοσκευής «Από το σιτάρι στο ψωμί» του Μουσείου Μηλεών Ν. Πηλίου, από το δάσκαλο Τσιμπλούλη Γεράσιμο. Θα συμμετέχουν και μαθητές της Γ2 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου. Στόχος της δράσης είναι: α) τα παιδιά να κατανοήσουν πως το ψωμί αποτελεί θεμέλιο της υγιεινής διατροφής του ανθρώπου και β) να αντιληφθούν πως το ψωμί αποτελεί πολιτισμικό αγαθό και συνδέεται με το δικαίωμα στην επιβίωση.
Στο τέλος τα παιδιά  θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζυμάρι.


 
 
 
Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ η Λέσχη Ανάγνωσης «Οι Σελιδοφάγοι» του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Βόλου, που αποτελείται από παιδιά της Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξης, θα παρουσιάσει δραματοποιημένο το βιβλίο της Αλίξ Καμπρέρα «Οι μικροί πειρατές» εκδόσεις Μεταίχμιο, που αφορά στα δικαιώματα των παιδιών.
Στη συνέχεια όλα τα παιδιά μαζί θα φιλοτεχνήσουν αφίσες εμπνευσμένες από άρθρα της χάρτας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Υπεύθυνη δράσης η δασκάλα Γεωργάκη Ιωάννα.
 
 
Οι Sempre Viva και το Υπναρούδι ενώνονται για το Ορφανοτροφείο Βόλου
Το Υπναρούδι ανασκουμπώθηκε, έβαλε τα πιο ωραία ρουχαλάκια του, κατάλληλα παπούτσια, το καλύτερό του χαμόγελο και ετοιμάζεται να χορέψει στους ρυθμούς των Sempre Viva & Sempre Viva Junior  σε μια υπέροχη παραμυθένια συναυλία! Υπό τους ήχους των καταπληκτικών Βολιωτών - μικρών και μεγάλων- κιθαριστών και υπό τη διεύθυνση της Ευαγγελίας Γούσια, η Κική Καραγκούνη θα αφηγηθεί 2 κεφάλαια του βιβλίου της Αργυρώς Μουντάκη και θα τραγουδήσει όμορφα μυρμηγκοτραγούδια! Μια συναυλία κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, με πολύ κέφι και χαρά, που στόχο έχει να διασκεδάσει δημιουργικά τους παρευρισκόμενους αλλά και να στηρίξει το Ορφανοτροφείο Βόλου, για το οποίο θα υπάρχει κουμπαράς για τη στήριξή του. Θα σας περιμένουμε και θα είμαστε όλοι εκεί, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Ορφανοτροφείο στις 7 μ.μ.  

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Εγκαίνια σχολείων...

Σε μια εποχή που η Παιδεία απαξιώνεται από την Πολιτεία και οι δάσκαλοι γίνονται αριθμοί σε κουτάκια ωρολογίων προγραμμάτων, τα εγκαίνια σχολείων αποτελούν μια ακτίνα φωτός και ελπίδας.
Ένα ακόμη νέο διδακτήριο, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, παραδόθηκε και επισήμως στις 25 Οκτωβρίου 2013 στην εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Βόλου. Πρόκειται για το 12ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας, το οποίο λειτουργούσε έως πρόσφατα σε αίθουσες του παρακείμενου διδακτηρίου και μεταφέρθηκε πλέον σε δικό του νεόδμητο κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος των 1ου και 2ου Δημοτικών, απέναντι από το πρώην δημαρχιακό κατάστημα Νέας Ιωνίας. 
Τα εγκαίνια του νέου νηπιαγωγείου πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Μαγνησίας κ.Θεοδώρα Μητσιάνη, παρουσία αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εκπαιδευτικών, γονέων των μαθητών και, φυσικά, των μικρών μαθητών του σχολείου.
Το νέο διδακτήριο είναι ισόγειο με δυο αίθουσες διδασκαλίας και διαθέτει σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που σημαίνει ότι, εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι σύγχρονες ενεργειακές πρακτικές, δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης κάποιων εσόδων. Το έργο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, παράλληλα με το 1ο Νηπιαγωγείο Αγριάς (κοινή εργολαβία) και η συνολική δαπάνη για τα δυο έργα ανήλθε σε 821.394,00€. Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου.

 
 
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 είχα τη χαρά να παραβρεθώ με την ιδιότητα του Τοπικού Συμβούλου στα εγκαίνια του 7ου Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. "Κόσμημα χαρακτηρίστηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων του το κτίριο του διδακτηρίου όπου στεγάζεται ήδη το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας και όπου σύντομα θα μεταστεγαστεί το 10ο Νηπιαγωγείο Μελισσατίκων. Τα εγκαίνια έγιναν με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου και τις ευχές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοροστού και του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη. Πρόκειται για έργο συνολικής δαπάνης 779.541, 54 που πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι διώροφο κτίριο με εννέα αίθουσες, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150 τμ, γραφεία διεύθυνσης, κυλικείο και ανελκυστήρα για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Στον προαύλιο χώρο του διδακτηρίου έχουν διαμορφωθεί μικρά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ."
Αξίζει κάθε έπαινος σε όλους όσοι συνέβαλαν ή συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτών των  έργων.
 
 

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Σύνδρομο Asperger

Οι συχνά υψηλές ακαδημαϊκές ικανότητες των παιδιών με σύνδρομο Asperger τα κατατάσσουν στην γενική εκπαίδευση. Η ένταξή τους όμως στο σχολικό περιβάλλον δεν μπορεί να γίνει εφικτή χωρίς την παροχή κατάλληλης στήριξης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προκλήσεων συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν και την ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών τους ικανοτήτων.
  • Πόσο εύκολο είναι να εντάξεις κάποιον που μπορεί να ξοδεύει περισσότεροχρόνο με τα αντικείμενα παρά με τους ανθρώπους; (Swettenham κα, 1998)
  • Επικοινωνεί λιγότερο από τα άλλα παιδιά τείνει να ακολουθεί τις δικές του επιθυμίες παρά να προσέχει ή να επηρεάζεται από τιςεπιθυμίες και γνώμες των άλλων. (Baron-Cohen, Leslie & Frith, 1985)
  • Δείχνει περιορισμένο ενδιαφέρον στις ομαδικές δραστηριότητες. (Bowler, 1992)
  • Έχει εμμονές στην λεπτομέρεια της πληροφορίας (Baron-Cohen, Ashwin, Ashwin, Tavassoli, & Chakrabarti, 2009' Plaisted, O'Riordan & Baron-Cohen, 1998a)
  • Θυμάται και προσέχει πράγματα που οι άλλοι δεν προσέχουν. (Frith, 1989)
  • Έχει διαφορετική αντίληψη για το τι είναι εμφανές και σημαντικό σε μια κατάσταση. (Frith, 1989)
  • Ενθουσιάζεται από σχήματα ημερολόγια πίνακες αριθμών λίστες αυτοκινήτων.
  • Ελκύεται από απλά (διακόπτες ρεύματος, βρύσες ή σύνθετα συστήματα, δελτία καιρού).
  • Συλλέγει κατηγορίες αντικειμένων (χάρτες καπάκια ή πληροφοριών, είδη εντόμων, μουσικής υφασμάτων).
  • Προτιμά εμπειρίες που είναιπροβλέψιμες και ελεγχόμενες παρά απρόβλεπτες.
  • Είναι κινητικά αδέξιος να μην αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα των άλλων.
  • Έχει συχνές κρίσεις άγχους και φοβίες (Karnezi & Teirney, 2009)
Μέσα στη σχολική τάξη κρίνεται απαραίτητη η παρουσία και δεύτερου εκπαιδευτικού που θα ασχολείται με το παιδί που έχει το σύνδρομο Asperger. Αυτό μπορώ να το καταθέσω μέσα από την εμπειρία που είχα. Τη σχολική χρονιά 2011-12 είχα μαθητή με σύνδρο Asperger και η όλη κατάσταση μέσα στην τάξη ήταν πολύ δύσκολη. Ελάχιστο χρόνο είχα για να τον βοηθήσω και τις περισσότερες φορές λειτουργούσα εις βάρος των υπολοίπων μαθητών. Είναι παιδιά με καταπληκτικές ικανότητες και δεν πρέπει το σχολικό περιβάλλον να τα βάζει στο περιθώριο.
 
 
 
 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Lets Do It Greece…και στη Ν. Ιωνία


 
Η Δημοτική Ενότητα Ν. Ιωνίας του Δήμου Βόλου συμμετέχοντας στην εκστρατεία καθαρισμού Lets Do It Greece, προσκάλεσε συλλόγους και σχολεία να λάβουν μέρος στην κοινή αυτή προσπάθεια, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο όμορφη και πιο καθαρή πόλη.
Θεμέλιος λίθος για την επιτυχία της εκστρατείας καθαρισμού Lets Do It Greece, αλλά και της ευαισθητοποίησης στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, είναι το κτίσιμο πολύτιμων συνεργασιών με τοπικούς φορείς και συλλόγους, με μαθητές και νέους, με ενεργούς πολίτες και δημότες.
Την Τετάρτη το απόγευμα, στο πρώην δημαρχείο της  Ν. Ιωνίας, έγινε συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αντιδημάρχου Τσαμπάζη Χαράλαμπου και εκπροσώπων συλλόγων και σχολείων της Ν. Ιωνίας. Το  θέμα της συνάντησης αποσκοπούσε στον καλύτερο συντονισμό της εκστρατείας καθαρισμού Lets Do It Greece, που θα γίνει την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 11.00 το πρωί. Τα σημεία που επιλέχτηκαν είναι το Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέας Βαλαχής», το άλσος του Πανθεσσαλικού και τα πάρκα που βρίσκονται στις περιοχές Κουφόβουνου και Αγίας Βαρβάρας.
Συμμετέχουν: η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Nέας Ιωνίας "ΙΩΝΕΣ", ο Σύλλογος Θρακών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φυτόκου, τα Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας Βόλου 1ο, 4ο, 6ο και 10ο , το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Βόλου, το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας Βόλου και το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου.
Καλούνται και οι πολίτες της Ν. Ιωνίας να πλαισιώσουν τις εθελοντικές ομάδες και όλοι μαζί να περάσουμε μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. «Το περιβάλλον δε θέλει πολλά από τους λίγους αλλά λίγα από τους πολλούς».

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

«Οι μουσειοσκευές του Μουσείου Μηλεών ως εκπαιδευτικό υλικό σε διαθεματικά σχέδια εργασίας στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό»

 

Καθώς η παραδοσιακή μνήμη σβήνει και η ισορροπία της παράδοσης και των εθίμων ανατρέπεται, αισθανόμαστε την ανάγκη να διατηρήσουμε κάθε υλικό κατάλοιπο, κάθε μαρτυρία, φωτογραφία, με δυο λόγια κάθε ορατό στοιχείο που ίσως φανεί χρήσιμο στο μέλλον. Τα αντικείμενα συνιστούν σταθερά σημεία αναφοράς που αποτελούν σύμβολα συνέχειας της ζωής και σηματοδοτούν διάφορα στάδιά της. Στο περιβάλλον του μουσείου τα αντικείμενα λειτουργούν ως δίοδοι που μας επιτρέπουν να επισκεφτούμε εκ νέου σημαντικές εμπειρίες ζωής από το παρελθόν, όπως μας τονίζει η Ανδρομάχη Γκαζή, από το Πάντειο πανεπιστήμιο σε μια πρόσφατή της εισήγηση σε συνέδριο προφορικής ιστορίας. Και αυτό νομίζω θέλει και πράττει εδώ και 30 χρόνια το Τοπικό Μουσείο Μηλεών του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Τα μουσεία μπορούν σήμερα να μας κάνουν συμμέτοχους στο παρελθόν και να βιώσουμε την ιστορία μέσα στο εικονικό περιβάλλον του μουσείου. Πολλά μουσεία έχουν βρει κι έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέλκυσης μαθητών και εκπαιδευτικών με τις μουσειοσκευές που έχουν σχεδιάσει και δίνουν την δυνατότητα για μια καλή προετοιμασία πριν την επίσκεψη στο μουσείο.

Οι Μουσειοσκευές είναι «βαλίτσες» που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο και σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά το Μουσείο στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Κάθε μουσειοσκευή έχει το θέμα της και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, διαφάνειες, φωτογραφίες, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο σύμφωνα με τις υπάρχουσες γνώσεις, δυνατότητες  και ανάγκες της τάξης του. Αντικείμενα που είναι απλά, καθημερινά και ταπεινά, καταλήγουν να συμβολίζουν εμπειρίες ζωής, προσδοκίες, ταυτότητες. Αντικείμενα που για μας τους πενηντάρηδες μπορεί να συνδέονται με βιώματά μας αλλά και με αφηγήσεις των γονέων και παππούδων που σχετίζονταν με τη δική τους ζωή, για τα περισσότερα παιδιά του σήμερα  είναι άγνωστα ως εικόνα και ως χρήση.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ακολουθώντας το σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας Μουσείου – Σχολείου, το Τοπικό Μουσείο Μηλεών Πηλίου μελετάει, σχεδιάζει και υλοποιεί 4 Μουσειοσκευές – κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα. Με τη διακίνηση των Μουσειοσκευών το 1989 το Τοπικό Μουσείο απέκτησε τη δυνατότητα επαφής και διαλόγου με σχολεία και εκπαιδευτικούς από πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα της η αγαπητή επίτιμη διευθύντρια του Μουσείου Μηλέων.

Δεν έχω στοιχεία για να σας παρουσιάσω πόσα σχολεία από αυτά που δανείστηκαν τις μουσειοσκευές, επισκέφτηκαν τις Μηλιές και το Μουσείο. Χωρίς να θέλω να ερμηνεύσω τις προθέσεις της κα. Φαίη Σταμάτη, όταν σχεδίαζε αυτό το υλικό, νομίζω πως δεν ήταν αυτοσκοπός η προσέλκυση επισκεπτών αλλά η στήριξη του εκπαιδευτικού έργου μέσα στο σχολείο, το άνοιγμα του μουσείου προς την εκπαιδευτική κοινότητα με στόχο τη διάχυση των συσσωρευμένων εμπειριών ζωής προηγούμενων γενεών.

Οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν αυτό το υλικό στα διαθεματικά σχέδια εργασίας, projects και τους δίνει το έναυσμα να σχεδιάσουν και δικό τους υλικό.

Τα σχέδια εργασίας αποτελούν μεθοδευμένες συλλογικές μορφές δράσεων με σαφείς στόχους και συγκεκριμένο αντικείμενο ενασχόλησης των μαθητών. Αποσκοπούν στην πολυεπίπεδη διασύνδεση της σχολικής γνώσης με αυθεντικές καταστάσεις της καθημερινής ζωής και την ανάληψη κοινωνικής δράσης από τους μαθητές ώστε να είναι ικανοί να διαχειρίζονται βιωματικά τη γνώση, αξιοποιώντας την προσέγγισή της από διαφορετικές οπτικές γωνίες (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, Τόμος Α΄).

Οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά σε συλλογικές διερευνητικές δραστηριότητες, όπου το ζητούμενο είναι η αναζήτηση, η συλλογή, η επεξεργασία των πληροφοριών, η αξιολόγηση των νέων στοιχείων, η σύνθεση και η παρουσίαση του τελικού προϊόντος.

Επιπλέον δίδεται έμφαση στη διαδικασία οικοδόμησης και χρήσης της γνώσης, όπου εξίσου σημαντικό ρόλο με τις μαθησιακές διεργασίες διαδραματίζουν η οργάνωση των εμπειριών, οι αισθήσεις, η φαντασία και η δημιουργικότητα.

Στη λογική αυτή διασφαλίζονται οι συνθήκες μετασχηματισμού της θεωρίας σε πράξη, των γνωστικών δεξιοτήτων σε μεταγνωστικές, της νοητικής ακαμψίας σε κριτική και δημιουργική σκέψη.

Το λυχνάρι θα περάσει από χέρι σε χέρι, θα δουν πως διαφέρει πολύ από το λυχνάρι του Αλαντίν κι όλοι θα αναρωτηθούν μια μικρή φλογίτσα μπορούσε να φωτίσει και να διώξει το σκοτάδι;

Κι όταν στα χέρια των μαθητών βρεθεί το παραδοσιακό σαπούνι της γιαγιάς, τις περισσότερες φορές θα προκαλέσει μια αποστροφή στην αίσθηση της όσφρησης. Καλύτερο το σαπούνι από το μάρκετ θα πουν.

Θα φορέσουν και τη λαδοποδιά και θα μιμηθούν τις δυο αγρότισσες που κουβαλάνε τις ελιές στην ποδιά τους.

Και θα έρθει η ώρα του δεκατιανού όπου τα παιδιά θα φάνε ψωμί με ελιές. Θα υπάρξουν και μαθητές που θα πουν εμείς δεν τις τρώμε ποτέ, αλλά τελικά η περιέργεια και η ανάγκη να συμμετέχουν στην κοινή δράση, θα τους κάνει να τις δοκιμάσουν και να πουν «ε, δεν είναι και άσχημες» ή «τελικά μου αρέσουν…»

Μα και το ζυμοσκάφιδο  θα γίνει αφορμή να σηκωθούν μανίκια κι οι χούφτες να γίνουν γροθιές για να ζυμώσουν. Θα γίνουν κουλουράκια, θα γίνουν και κουτσούνες και ψωμιά.

Η εμμονή κάποιων σχολείων, κάθε χρόνο να δανείζονται τις μουσειοσκευές αυτές, νομίζω αποδεικνύει έμπρακτα πως αποτελούν άριστο παιδαγωγικό υλικό. Να αναφέρω επίσης πως και  για τους φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οι μουσειοσκευές αποτελούν ένα έτοιμο υλικό που τους βοηθά στην πρακτική τους σε σχολεία.

Πέρα από τις δυο μουσειοσκευές, η ελιά και το λάδι, το ψωμί, υπάρχει και η έκθεση για την προστασία του περιβάλλοντος που φιλοξενήθηκε στο μουσείο της Μακρινίτσας, στο πλαίσιο Πανελλήνιου Συνεδρίου των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Ιούνιο 2009, στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αγριάς το 2010, πέρυσι στο χώρο των συστεγαζόμενων σχολείων 5ου και 11ου Ν. Ιωνίας Βόλου και φέτος στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Βόλου.

Θα ήθελα και από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω την κα. Φαίη Σταμάτη για τη γόνιμη αυτή συνεργασία τόσων χρόνων και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου. Να της ευχηθώ να είναι πάντα καλά και δημιουργική.

Οι άνθρωποι που αγαπούν τα μουσεία αλλά και τοπική κοινωνία των Μηλεών της οφείλουν πολλά.  
Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο είναι η εισήγησή μου σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Μουσείου Μηλεών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013, σε αίθουσα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα Αθηνών.

 
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη & Φαίη Σταμάτη
 

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ο χρόνος...



Ο χρόνος είναι το νόμισμα της ζωής σου. Είναι το μοναδικό νόμισμα που έχεις και μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πώς θα το ξοδεύεις. Πρόσεχε μόνο μην αφήνεις άλλους ανθρώπους να το ξοδεύουν αυτοί για σένα.
 
 Ο χρόνος χαράζει τα πρόσωπά μας με όλα τα δάκρυα που δεν χύσαμε.

Ο χρόνος είναι πιο σημαντικός από το χρήμα. Μπορείς να βρεις παραπάνω λεφτά, αλλά δεν μπορείς να βρεις παραπάνω χρόνο.
 
Η ζωγραφική μετατρέπει το χώρο σε χρόνο, η μουσική το χρόνο σε χώρο.
 
Στον καιρό της σποράς μάθε, στο θέρος δίδαξε, το χειμώνα απόλαυσε.


Πάντα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να κάνεις αυτό που είναι σωστό.