Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Κρίνουμε, επικρίνουμε, συμμετέχουμε...

Σήμερα η ιδεολογία της κατανάλωσης θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε πως έχουμε μπει σε μια καινούρια εποχή, και ότι μια αποφασιστική ανθρώπινη επανάσταση χωρίζει την οδυνηρή και ηρωική εποχή της παραγωγής από την ευφορική εποχή της κατανάλωσης. Το «αγοράστε τώρα και πληρώστε αργότερα», ήρθε να αντικαταστήσει τα πουριτανικά θέματα της εργασίας, της αποταμίευσης, της κληρονομιάς και να χρεώσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό φαινομενικά αποτελεί μια ανθρώπινη επανάσταση αλλά στην πραγματικότητα το άτομο υπηρετεί το βιομηχανικό σύστημα καταναλώνοντας τα προϊόντα του. Το σύστημα έχει ανάγκη τους ανθρώπους ως εργαζόμενους (μισθωτή εργασία), ως οικονόμους (φόροι, δάνεια), αλλά ολοένα και περισσότερο ως καταναλωτές.
Τα στιλ κατανάλωσης συχνά παίζουν μεγαλύτερο ρόλο για να προσδιοριστούν οι ταυτότητες και η συνείδηση των ανθρώπων παρά η θέση τους στο παραγωγικό σύστημα. Η εικόνα μας εξαρτάται το τι φοράμε, το τι καταναλώνουμε.
Στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής τα εμπορικά κέντρα και οι εμπορικοί οδοί μετατρέπονται σε πεδία μιας τερπνής απόδρασης από τη συνηθισμένη συνείδηση της πραγματικότητας στο πλαίσιο μιας συλλογικότητας, Shopping therapy.
Η εικόνα της πόλης δεν είναι ανεξάρτητη από τη νοοτροπία της κατανάλωσης. Πινακίδες, επιγραφές, διαφημίσεις, εμπορικοί δρόμοι κλεισμένοι από πάγκους και πραμάτειες, τραπεζάκια σε κάθε ελεύθερη κοινόχρηστη γωνιά, τέντες και ομπρέλες συνθέτουν το πάζλ της ασχήμιας και της υποβάθμισης του αστικού τοπίου.
Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην αυθαιρεσία και στο χάιδεμα αυτιών. Το κάθε μνημόνιο και η κάθε οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνεται το άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές.
Η πόλη ανήκει σε όλους και όλοι έχουμε την ευθύνη για την πορεία της, την ταυτότητά της το παρόν και το μέλλον της.
Επιλέγουμε εκείνους που πέρα από το όραμα έχουν και τα κότσια να την υπηρετήσουν.

Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Δασκάλος- Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
Υποψήφιος για το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας της Ν. Ιωνίας Βόλου

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

Αστικό πράσινο, σιωπηλή πηγή ζωής...

H φυσιογνωμία των λαών και των κοινωνιών πλάθεται, εκτός των άλλων, και μέσα από τον διάλογό τους με τον φυσικό χώρο που τους περιβάλλει.
Αλήθεια ποιος είναι ο διάλογος της πόλης μας με το πράσινο; Ποια η δική μας σχέση με αυτό; Ο Βόλος είναι αυτός που αποτυπώνεται μέσα από το φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Πόρναλη ή οι αισθήσεις μας δέχονται από την σύγχρονη πόλη ερεθίσματα πρωτοφανή και πέραν των ορίων μεγέθους και διάρκειας;
Αντί για χώμα βλέπουμε άσφαλτο και πλακόστρωτο, αντί για δένδρα κτίρια και καλώδια, μορφές περίεργες, που τις δημιούργησαν εκ του μη όντος, άνθρωποι για άλλους σκοπούς.
Μία βόλτα αρκεί για να εντοπίσουμε τη σχέση που έχουμε αναπτύξει με το αστικό πράσινο. Στην οδό Δημητριάδος τα πεζοδρόμια ενώ εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλάτος, φιλοξενούν ζαρντινιέρες με τούγιες αντί για δέντρα. Στην Ιάσωνος στα σημεία που υπήρχαν δέντρα και ξεράθηκαν, αντί να φυτευτούν νέα, μπήκαν πλάκες. Στην Κ. Καρτάλη τα δέντρα ασφυκτιούν από το τσιμέντο των πεζοδρομίων. Η οδός Φερών στα Παλιά απέκτησε από την πλευρά του Σιδηροδρομικού Σταθμού καλαίσθητα πεζοδρόμια, όπου η πρόβλεψη για φύτευση δέντρων απουσιάζει, ίσως γιατί είναι «καλύτερα» να λειτουργούν ως πάρκιν αυτοκινήτων. Το πάρκο Αναύρου, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων απέκτησε πισίνα για χάρη του Ξενία. Μια απόφαση που υπαγορεύεται από ξενόφερτα στερεότυπα και όχι από τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Τα δέντρα καρατομούνται αντί να κλαδεύονται ή οι κορμοί τους φιλοξενούν ταμπέλες και διαφημίσεις.
Τελικά ως πόλη χορτάσαμε στις μανόλιες και μπορούμε να «υπερηφανευόμαστε» για τα σιδερένια δέντρα που στολίζονται για ένα μήνα το χρόνο αλλά παραμένουν γυμνά τους υπόλοιπους. Το αντέχουμε, να βλέπουμε τέτοιες εικόνες γύρω μας;
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι παντού τα ίδια, τώρα μου μιλάμε και οραματιζόμαστε ένα νέο Δήμο.
Πρέπει όμως ως πολίτες να γνωρίζουμε πως οι πράσινες γωνιές της πόλης γίνονται χώροι αναψυχής, χαλάρωσης και κοινωνικής συναναστροφής, διατηρούν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν το κλίμα. Τα δέντρα όπως και όλα τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης που επιτελούν δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και παράγουν αντίστοιχα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζουν το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν οι άνθρωποι στο περιβάλλον. Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να απορροφήσει από 2 έως και 40 κιλά CO2 το χρόνο ανάλογα με το είδος και ταυτόχρονα να απελευθερώσει το οξυγόνο που χρειάζονται τέσσερις άνθρωποι για να ζήσουν. Επίσης τα δέντρα μειώνουν τους θορύβους και προσφέρουν εμπειρίες (μυρωδιές, χρώματα, αλλαγή εποχών).
Για μια ανθρώπινη πόλη πρέπει, το 30% περίπου της πόλης να προορίζεται για χώρους πρασίνου. Όχι περαιτέρω μείωση της επιφάνειας του πρασίνου, με δήθεν αξιοποιήσεις του χώρου.
Η Δημοκρατική Συμπολιτεία, η αυριανή Δημοτική Αρχή, δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο περιβάλλον। Δεν αρκούν όμως οι προθέσεις και τα προγράμματα. Ως πολίτες έχουμε συνυπευθυνότητα για την εικόνα και την πορεία του τόπου μας. Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό, να υιοθετήσουμε το δέντρο που υπάρχει στο πεζοδρόμιο μας. Τα απλά και τα μικρά κάνουν τη διαφορά…γιατί το περιβάλλον θέλει λίγα από τους πολλούς και όχι πολλά από τους λίγους.

Τσιμπλούλης Γεράσιμος, Δασκάλος- Κοινωνικός Ανθρωπολόγος
Υποψήφιος για το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας της Ν. Ιωνίας Βόλου

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Όταν οι σοβάδες πέφτουνε…

Σοβάδες πέσανε στο κεφάλι μαθητού. Οι προβολείς της δημοσιότητας σήμερα στο σχολικό κτήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, όπου συνέβη το γεγονός. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, τεχνικές υπηρεσίες στο πόδι…
Ποιος φταίει; Η Νομαρχία, ο Δήμος; Ψάχνουμε να βρούμε φταίχτες. Μα στο τέλος θα αφήσουμε έξω τους πραγματικούς ενόχους.
Και ποίοι αλήθεια είναι αυτοί, ο καθείς μας θα αναρωτηθεί.
Σε μια εποχή που η Υπουργός Παιδείας μιλά για το ψηφιακό σχολείο, για τους διαδραστικούς πίνακες και για τις μεγάλες αλλαγές στο χώρο της παιδείας, έρχονται κάποιοι σοβάδες να χαλάσουνε το περιτύλιγμα και να δείξουν τη γύμνια και την κατάντια του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Κι αλήθεια πώς τα φέρε η τύχη στο σχολικό κτήριο που επισκέφτηκε η Υπουργός, όταν βρέθηκε στο Βόλο, να πέφτουνε σοβάδες στα κεφάλια μαθητών και να απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.
Όσοι γνωρίζουν την ιστορία του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου, σήμερα στο χώρο συστεγάζονται το 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας, το 2ο ΕΠΑΛ, το 1ο ΣΕΚ και Σχολείο Ειδικής Αγωγής, μιλούν για ένα σχολικό κτήριο με σωρεία κτηριακών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν λίγο χρόνο μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων. Το πρώτο και κύριο πρόβλημα ήταν η οροφή που έμπαζε νερά. Έγιναν έργα, δαπανήθηκαν χρήματα για να εξαλειφθούν οι κακοτεχνίες. Μα και πάλι βρισκόμαστε στο σημείο να πέφτουνε σοβάδες και όταν βρέχει να μπαίνουνε κουβάδες για να μην πλημμυρίζουν διάδρομοι και γραφεία.
Αλήθεια ο μηχανικός, ο εργολάβος, η κατασκευαστική που παρέδωσαν ένα σχολικό κτήριο με «προίκα» τις κακοτεχνίες, βρέθηκαν ποτέ στο σκαμνί του κατηγορουμένου;
Ντρέπομαι ως πολίτης, θλίβομαι ως εκπαιδευτικός, οργίζομαι ως γονιός γιατί θα μπορούσαν να συμβούν τα χειρότερα…
Ας αφήσει η Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης τα μεγαλόπνοα σχέδια επί χάρτου και ας δει τα απλά και καθημερινά προβλήματα της σχολικής κοινότητας. Χρειαζόμαστε ασφαλή κτήρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Θέλουμε οι καθηγητές να γνωρίζουν από το καλοκαίρι σε ποιο σχολείο θα βρίσκονται. Τα βιβλία να ‘ναι στα χέρια των μαθητών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Απαιτούμε χρηματοδότηση που θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. Σε τελική ανάλυση απαιτούμε τα αυτονόητα, για αυτά που μιλούσαν οι εκπρόσωποι της πολιτείας την ημέρα του αγιασμού…

Τσιμπλούλης Γεράσιμος
Δάσκαλος-πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας
Επιστολή που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες "Θεσσαλία" & "Ταχυδρόμος" στις 25-10-2010

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2010

Δημοκρατική Συμπολιτεία- με υποψήφιο Δήμαρχο Βόλου τον Πάνο Σκοτινιώτη


Συμμετέχοντας στη διαβούλευση
Το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Συμπολιτείας είναι ρεαλιστικό και η υλοποίησή του θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών του ενιαίου Δήμου Βόλου.
Θα σταθώ σε ορισμένα σημεία του προγράμματος καταθέτοντας ορισμένες επισημάνσεις.
1) Παλιό Κοιμητήριο χώρος μνήμης και περιπάτου
Η σημερινή εικόνα του κοιμητηρίου προσβάλλει την πόλη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν οι κατεστραμμένοι τάφοι και τα μπάζα. Η καθαριότητα και η συντήρηση των οικογενειακών τάφων πρέπει να είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος προχωρά στη συντήρηση και καθαριότητα και το κόστος περνά στα δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών των οικογενειακών τάφων.
2) Αστικό πράσινο
Δεντροφυτεύσεις σε ελεύθερους χώρους και πεζοδρόμια. Η εικόνα της Δημητριάδος με τις ξύλινες ζαρντινιέρες και τις τούγιες είναι απαράδεκτη. Πρέπει να φυτευτούν αειθαλή δέντρα στο έδαφος.
3) Αστικές συγκοινωνίες
Οφείλουν να είναι ευέλικτες και να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών. Ιδιαίτερα κατά τη σχολική περίοδο είναι αναγκαίο να υπάρχουν γραμμές που θα εξυπηρετούν τους μαθητές της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Η επισήμανση αυτή γίνεται με αφορμή το οξύτατο πρόβλημα που παρουσιάζεται στο 2ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας. Μαθητές που διαμένουν στο Καπακλί, Νέο Δέλτα και Περιοχή ΜΕΤΚΑ διανύουν καθημερινά με τα πόδια μια μεγάλη διαδρομή για να φτάσουν στο σχολείο του που βρίσκεται απέναντι από το Πολιτιστικό Άλσος Ν. Ιωνίας.
4) Αισθητική ρύπανση
Η αφισοκόλληση, το γράψιμο συνθημάτων σε τοίχους δημοσίων κτηρίων και σχολείων και η ανάρτηση πανό και posters σε διάφορα σημεία της πόλης συμβάλλουν στην υποβάθμιση του αστικού τοπίου. Η υποχρέωση των κομμάτων και των φορέων, μετά το πέρας της εκδήλωσης να απομακρύνουν τα πάντα, είναι επιβεβλημένη. Διαφορετικά η Δημοτική Αστυνομία θα επιβάλει πρόστιμο.
5) Διεπιστημονικές ομάδες
Για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη συγκροτούνται διεπιστημονικές ομάδες εργασίας στις οποίες συμμετέχουν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Για παράδειγμα η διαμόρφωση μια πλατείας δεν είναι μόνο αντικείμενο αρχιτεκτόνων αλλά και άλλων επιστημόνων που ασχολούνται με τον άνθρωπο.
Γεράσιμος Τσιμπλούλης
Υποψήφιος για το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας της Ν. Ιωνίας